Protegeix la teva pell del sol

L’aspecte de la nostra pell depèn de diversos factors, alguns d’ells hereditaris, però també obeeix a les cures que li dispensem. La pell normal és una pell hidratada, amb aspecte fresc, lluminós, brillantor moderada i color uniforme, elàstica, flexible i resistent.

La coloració de la pell depèn de la combinació de diversos pigments endògens i exògens, dels quals el més important és la melanina, la síntesi de la qual està regulada per factors racials i genètics. Per això, les variacions en el to natural de la pell.

La pell i l’exposició a la radiació solar

Quant més pigmentada està la pell, millor protegida estarà contra els efectes negatius del sol. Existeixen diversos fototipus que mesuren la capacitat de cada persona de poder bronzejar-se o, ben al contrari, cremar-se la pell per l’exposició solar:

 • Fototipus I: el constitueixen les persones de pell molt pàl·lida, generalment pèl-rojos, amb una pell que es crema amb facilitat, gairebé no es bronzeja, i que solen patir reaccions fotoal∙lèrgiques quan s’exposen de forma perllongada a la llum del sol directa.
 • Fototipus II: persones de pell blanca, sensible i delicada, en general de cabells rossos o clars, que es bronzegen amb certa dificultat i es cremen.
 • Fototipus III: correspon a persones de cabells castanys i pells intermèdies, que enrogeixen primer i es bronzegen després de l’exposició al sol.
 • Fototipus IV: pertany a les persones de cabells bruns o negres, de pells fosques, que aconsegueixen bronzejar-se sempre i no solen patir cremades.
 • Fototipus V: persones amb pell més morena que les de fototipus IV.
 • Fototipus VI: persones de pell molt fosca (pell negra).

Aquesta classificació s’utilitza en medicina i cosmètica per recomanar cremes de protecció solar amb factors que oscil·len entre 50 per a les pells més sensibles i 6 per a les menys sensibles.

Com protegir-se del sol

La millor forma d’evitar el dany que pot produir el sol és allunyar-se i/o protegir-se de les radiacions solars intenses i directes. Us oferim aquí algunes recomanacions:

 • Mantingui’s allunyat del sol quan els seus raigs són més forts (entre les 10 del matí i les 4 de la tarda).
 • Tingui en compte l’índex UV. Aquesta dada l’ajudarà a planificar les seves activitats a l’aire lliure per tal d’evitar una exposició excessiva als raigs del sol. És necessària protecció solar sempre que l’índex UV prevegi nivells d’exposició moderats o alts (índex UV de 3 o superior).
 • Aprofiti les ombres. Posi’s a l’ombra quan els raigs UV siguin més intensos, però no oblidi que els arbres, els para-sols o els tendals no protegeixen totalment contra la radiació solar.
 • Utilitzi roba que cobreixi les zones més exposades, i barrets i gorres.
 • Utilitzi ulleres de sol amb bona cobertura, que ofereixen una protecció del 100% contra els raigs UV.
 • Apliqui’s una crema protectora d’ampli espectre, amb factor de protecció igual o superior a 30. Estengui-la generosament sobre la pell exposada i repeteixi l’aplicació cada dues hores, o abans i després de nedar, jugar o fer exercici a l’aire lliure.
 • Protegeixi els nens, ja que solen ser més vulnerables. Els nadons han d’estar sempre a l’ombra.

Demani consell al seu farmacèutic. Ell l’ajudarà a triar el protector més adequat per al seu tipus de pell.

 

Font: Organització Mundial de la Salut.